Kanatlı Denizatımız Rahatlamışa Benziyor

1960 yıllarında Uşak’ın Güre kasabasından dört hazine avcısı bir tümülüs içinde buldukları altın eşyaları 78 bin liraya antikacıya sattıklarında aslında trilyonlar değerinde bir hazine bulduklarını bilmiyorlardı. Satılan parçalar M.Ö 540 yıllarında hüküm süren ve Karun adıyla da bilinen Lidya kralı Krezüs’e aitti.

broş

broş

Karun Hazinelerinin en güzel parçası olan kanatlı deniz atı broşu böylece yurt dışına kaçırılmış oldu. 14.3 gram som altından yapılmış broş yıllar sonra New York Metropolitan Müzesinde sergilenirken fark edildi ve yoğun yazışmalar sonucu Türkiye’ye iade edildi. Karun hazinesi olarak 363 parça ile beraber Kütahya Müzesi’nde sergilenmeye başlanan broşa değer biçilemiyordu.

Hikaye Devam Ediyor

Çok zarif bir mücevher olan broşun 2006 yılında çalındığı ve yerine sahtesinin konulduğu anlaşıldı. Geri getirilmesi için çok uğraşan müze müdürü gerçek broşu kayınbiraderine vermiş ve Almanya’ya yollamıştı. Interpol bile kırmızı bültene dahil ederek kanatlı deniz atını aramaya başladı.

kanatlı denizatı

kanatlı denizatı

Ama kayınbirader ününden dolayı bu parçayı satamayınca Alman makamlarına teslim etti. Hagen şehrinde yeniden ortaya çıkan broşu Türk uzmanlar uzun uzun incelediler ve gerçek olduğuna karar verdiler. Gene yıllarca yapılan yazışmalar sonucu kanatlı deniz atı yedi yıl aradan sonra Türkiye’ye bir kez daha geri getirildi. Artık Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sıkı koruma altında sergileniyor. Şimdilerde yaklaşık olarak  17 milyar değer biçildiği söylenen kanatlı deniz atımız  rahatlamışa benziyor.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir