Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitaplar hayal gücümüzü, anlama yeteneğimizi, kelime haznemizi ve dünyaya bakış açımızı değiştirir. Okuma alışkanlığı ülkemizde maalesef çok düşük oranlarda. Okuma alışkanlığı sonradan kazanıldığı gibi bu hazzı hiç tatmamak da mümkün. Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazanmak çok önemli. İşte bu nedenle çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmalı, hayal dünyasına katkı sağlamalısınız.

kitap okuma alışkanlığı

kitap okuma alışkanlığı

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarınıza kitap okuyun: Her gün bir saatinizi ayırarak çocuklarınıza onların seveceği ve ilgisini çekeceği kitaplar okuyun. Uyumadan önce çok güzel bir aktivite olacak bu hareket hem çocuğunuzun kitaplara olan ilgisini arttıracak hem de birlikte vakit geçirmiş olacaksınız. Kitabı okumayı kitabın en heyecanlı yerinde bırakırsanız çocuğunuz ertesi gün kaldığınız yerden devam etmenizi isteyecektir. Merak etmek bir alışkanlığı kazanmanın ve bir şeyler öğrenmenin ilk yoludur.

Kitabı Canlandırmayı Deneyin: Çocuğunuza kitap okurken tek düze okumak yerine sanki kitaptaki kahramanların dilinden konuşuyormuş gibi ses tonunuzu değiştirin. Yani kitapta olan olayları canlandırın. Böylece çocuğunuz eğlenceli vakit geçirmiş olacak. Görsellik hem kitaba olan ilgisini arttıracak hem de okuduklarınızın aklında yer etmesini sağlayacak.

çocuk ve kitap

çocuk ve kitap

Kitaplar Hakkında Sohbet Edin: Birlikte bitirdiğiniz bir kitabın ardından kitabı değerlendirin. Kendisine çeşitli sorular sorun, sen olsan ne yapardın diye sorun ve hayal dünyasını geliştirmesine katkı sunun. Ancak bu sohbetler ve sorular sınav mantığında olmamalı, sohbet çerçevesinde olmalıdır. Çocuğunuz bir sınava tabii tutulduğunu zannederse kitabı sadece ezberleyecektir ve bu onun kitaplardan soğumasına zemin hazırlar.

Siz de okuyun: Çocuğunuza örnek olmanız onun için çok ama çok önemli. Çünkü çocuklarınız söylediklerinizden çok yaptıklarınızı yapmakla meşgul olurlar. Çocuğunuzu yanınıza alın ve ikinizde kitap okuyun. Çocuğunuzun en çok sizi rol model aldığını unutmayın.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir