Unutmak Daha İyi Kararlar Vermemize Yardımcı Oluyor

Ders kitaplarından, bulmaca ve internet beyin bombardımanlarına kadar pek çok bilgi yıllarca beynimizde dolaşıyor. İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron (hafıza depolayıcı hücreler) var, bu nedenle bilgi için çok fazla yer var. Ancak, yeni bir araştırmaya göre, bunun yerine bazı anıları unutursak daha iyi olabiliriz.

hafıza teknikleri

hafıza teknikleri

Hafıza Nasıl Çalışıyor?

Hafıza üzerine yapılan araştırmalar, iyi hafızanın zaman içinde pek çok doğru bilgiyi hatırlamaktan, kalıcılık olarak bilinen bir kavramı hatırlamaktan uzak olduğunu öneriyor. Aslında, akılcı karar vermeyi sağlamak için beyinlerimiz anıları unutmaya çalışıyorlar. Hafızadaki amaç, doğru olanı değil, değerli bilgiyi tutmaktır. Bu şekilde, gerçek dünya kararlarını vermek için kullanışlı, önemli anılardan yola çıkabiliriz.

Araştırmacılar, argümanlarına itimat ederek unuttuğunu ya da geçiciliğin beynin bellek depolamasından ayrı olarak önemli bir rol oynadığını buldu. Nöronlar arasındaki sinaptik bağlantılar kasıtlı olarak zayıflar veya atılır ve yeni nöronlar beynin hipokampusunu anıları kodlamak ve saklamak için taşırlarken, erişmenin daha zor hale gelebileceği mevcut bağlantıların üzerine yazarlar.

unutmak

unutmak

Hatıralar gibi gereksiz ve güncel olmayan ayrıntıları daha basit biçimlere dönüştürmek onları mevcut durumlarda daha etkili hale getirir. Yeni durumlarda bilinçli seçimler yapabiliyoruz, çünkü yalnızca belirli olanlardan çok önemli olan geniş anılarımızı uyguluyoruz.

İlgisiz ayrıntıları unutmak, daha değerli eşyalar için yer açmak için lüzumsuz eşyaları evden çıkarmak gibidir. Ancak yıldönümünü veya diğer önemli olayları sürekli unuttuğunuzda bu araştırmayı kanıt göstermeyin. Psikolojik olarak, doğal unutma kademeli bir süreçtir ve demans gibi ciddi hafıza kaybıyla eşleştirilmemelidir.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir