Türkan Şoray, sinemadan nakışlara, unutulmaz film sahnelerinden, taklit edilen göz süzmelerine kadar hayatımıza girmiş bir isimdir. Türk sinemasının ”Sultanı” olarak kabul edilen Şoray , canlandırdığı karakterlerle, bir coğrafyanın kadın antolojisini barındırır kariyerinde. Her kadın onda, kendinden bir parça bulur, erkekler hayran olur
Filmleri Türk sinemasında özel bir yere sahiptir. Tabi kurallarıyla Türk sinemasında yarattığı devrimide unutmamak gerekir. Sinema kariyerine 222 film sığdırmıştır. Farklı karakterler yorumlamış, oyunculuk kariyerinde Türkan Şoray kurallarını konuşturmuştur.
Türkan Şoray
Kuşkusuz onun oynadığı yada yönettiği her film birer yeşilçam klasiğidir. İşte Türkan Şoray’ın Filmlerinden bazıları şunlardır.
Türkan Şoray Klasikleri
Dönemin baş yapıtlarından olan ” Acı Hayat” bir aşk filmidir. Yönetmeni Metin Erksan olan filmin bir diğer oyuncusu, Tersane işçisini oynayan, Ayhan Işık’ tır.
Acı Hayat (1962)
Kendisine kalan mirası alabilmesi için , evli olması gereken güzel kadın, arkadaşının eşinin yardımıyla bir oyun oynar. Foyasını ortaya çıkarmaya çalışan akrabalarla yaşadığı komik olaylar filmin konusudur. Şoray’a filmde, Sadri Alışık ve Çolpan İlhan eşlik eder.
Komşunun Tavuğu (1965)
Genç ve saf Feride’nin hayallerini ve aşkını anlatan filmde, kendisine dev bir oyuncu kadrosu eşlik eder.
Çalıkuşu
Bahis uğruna kandırılan bir kadının, aşkı ve gururu arasında kalmasını konu olan film, Şoray’ın dans sahneleriyle ve filmin şarkılarıyla hale gündemdedir.
Dünyanın En Güzel Kadını (1968)
Balık satarak hayatını kazanan Azize’nin hikayesini anlatan filmde, Kadir İnanır’ la kamera karşısına geçmiştir.
Kara Gözlüm (1970)
Yönetmenlikle birlikte oyunculukta yaptığı filmin, iç burkan hikayesini gerçekçi oyunculuğuyla pekiştirir.
Azap (1973)
Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın unutulmaz bir aşk hikayesini canlandırdıkları film, Şoray’ ın en önemli ve en sevilen filmlerindendir.
Selvi Boylum Al Yamalım (1977)
Kartal Tibet’ in yönettiği ”Sultan” oldukça zengin bir oyuncu kadrosuna sahiptir. Filmin konusu göç sorunu ve gecekondu yaşamı üzerine kurulmuştur.
Sultan (1978)